ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 49/23

                                                                                     04 березня 2009 року                                                                                          15 год. 00 хв.

                                                                                      м. Київ,

                                                                                      вул. Садова, 3а

                                                                                      кім. 416

 

                                       

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Сінченко В.М., Черноморов О.М., Павленко В.В., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Матвієнко А.С.

Відсутні: Петренко В.М., Льовочкін С.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступник Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., головні консультанти: Бережницький Я.В., Дмитрук Л.В., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Шкуріна Л.Б., старший консультант Федоренко Ю.В.

 

 

Запрошені:

Шевченко А.В. - народний депутат України;

Кондик П.М. - заступник Міністра Кабінету Міністрів України;

Негода В.А. - заступник Міністра реґіонального розвитку та будівництва України;

Богашева Н.В. - заступник Міністра юстиції України;

Шелестов О.М. - член ЦВК;

Вілкул Ю.Г. - голова Дніпропетровської обласної ради;

Демьохін В.А. - голова Херсонської обласної ради;

Чернов С.І. - голова Харківської обласної ради;

Коваленко Р.О. - директор Центру законотворчих ініціатив, м.Донецьк;

Антонюк В.М. - завідувач відділу служби зв’язків з Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України Секретаріату Президента України;

Самусь Г.Ю. - головний контролер – директор департаменту з питань використання коштів державного бюджету в регіонах, Рахункова палата України;

Лапатинський В.А - заступник Голови Фонду сприяння місцевому самоврядуванню України при Президентові України;

Пітцик М.В. - Віце-президент Асоціації міст України та громад;

Гота А.О. - 1-й заступник Голови Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва;

Завтур Д.О. - заступник Голови Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва;

Матвіїшин О.Я. - заступник начальника Управління регіональної політики Секретаріату КМУ;

Кравченко В.В. - Перший заступник виконавчого директора Асоціації міст України;

Граб В.А. - керівник Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування;

Громов О.Ю. - заступник начальника відділу з питань розробки та впровадження державної політики у сфері обігу дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння Міністерства фінансів України;

Орловський Я.В. - начальник відділу реформування та стратегії розвитку місцевих бюджетів Міністерства фінансів України;

Ляхович В.А. - головний консультант відділу висвітлення діяльності Верховної Ради України (інформаційне управління).

 

***

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

I.

1.     Про призначення позачергових місцевих виборів.

2.     Про проект Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Фастівської міської ради Київської області та Фастівського міського голови  (реєстр. №3057, н.д. В.Писаренко).

3.     Про проекти Постанов:

-  про призначення чергових виборів Президента України (27 грудня) (реєстр. №3655,  н.д. А.Шевченко).

-  про призначення чергових виборів Президента України (25 жовтня) (реєстр. №3655-1,  н.д. Г.Москаль).

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” (щодо дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад) (реєстр. №3148, н.д. А.Портнов).

5. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо приведення у відповідність із Законом України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”) (реєстр. №3620, КМУ, Ю.Тимошенко).

6. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо спрощення процедури погодження призначення на посади перших заступників та заступників голів районних (реєстр. № 1304, н.д. Р.Ткач).

7. Про проект Закону про внесення змін і доповнень до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо питань регулювання земельних відносин) (реєстр.№1288, н.д. М.Комар, Г.Маньковський).

8. Про проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (щодо програми діяльності Кабінету Міністрів України) (реєстр. №2021, н.д. Я.Джоджик).

9. Про проект Закону про асоціації органів місцевого самоврядування (реєстр. №2477, друге читання, повторний розгляд).

ІI.

10. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2009 рік” (щодо відновлення повноважень обласних та районних рад) (реєстр. №4044, н.д. Гордієнко С.В.).

III.

11. Про матеріали Рахункової палати “Про результати аудиту виконання програм - переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування”.

IV.

12. Про звернення народного депутата України - члена Комітету С.В.Льовочкіна щодо включення його до складу підкомітетів з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян, з питань  місцевого самоврядування, з питань органів виконавчої влади, з питань  місцевих бюджетів та комунальної власності Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

13.  Про звернення Голови Верховної Ради України та Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України щодо недотримання вимог Регламенту Верховної Ради України, Законів України “Про комітети Верховної Ради України” та “Про статус народного депутата України” при проведенні засідань комітету та при заповненні табелів обліку робочого часу народних депутатів України.

14. Про хід підготовки до комітетських слухань “Концептуальні засади реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою” 12 березня 2009 року.

***

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченко про проект порядку денного засідання Комітету.

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із проектом порядку денного засідання Комітету, внести до нього свої зауваження та  пропозиції.

М.Трайдук вніс пропозицію перенести питання про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” (щодо дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад) (реєстр. № 3148, н.д. А.Портнов) у зв’язку з відсутністю народного депутата України, автора законопроекту А.Портнова.

         С.Подгорний вніс пропозицію зняти з розгляду питання про проект Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Фастівської міської ради Київської області та Фастівського міського голови  (реєстр. №3057) та інформував присутніх про те, що народний депутат України В.Писаренко відповідно до статті 104 Регламенту Верховної Ради України відкликав внесений ним проект Постанови (лист додається).

Також С.Подгорний запропонував перенести розгляд питання про проекти Постанов:

-  про призначення чергових виборів Президента України (27 грудня) (реєстр. №3655,  н.д. А.Шевченко).

-         про призначення чергових виборів Президента України (25 жовтня) (реєстр. №3655-1,  н.д. Г.Москаль).

Голова Комітету запропонував членам Комітету визначитися щодо пропозиції С.Подгорного шляхом голосуванням.

Пропозиція:

Перенести розгляд питання про проекти Постанов:

-  про призначення чергових виборів Президента України (27 грудня) (реєстр. №3655,  н.д. А.Шевченко).

-         про призначення чергових виборів Президента України (25 жовтня) (реєстр. №3655-1,  н.д. Г.Москаль).

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 4 народних депутатів України, “Не голосували” - 6 народних депутатів України.

Рішення не прийнято.

 

 

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із оновленим проектом порядку денного засідання Комітету та проголосувати за нього в цілому із запропонованими змінами в такій послідовності:

1. Про призначення позачергових місцевих виборів.

2.     Про проекти Постанов:

-  про призначення чергових виборів Президента України (27 грудня) (реєстр. №3655,  н.д. А.Шевченко).

-  про призначення чергових виборів Президента України (25 жовтня) (реєстр. №3655-1,  н.д. Г.Москаль).

3. Про проект Закону про асоціації органів місцевого самоврядування (реєстр. №2477, друге читання, повторний розгляд).

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо приведення у відповідність із Законом України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”) (реєстр. №3620, КМУ, Ю.Тимошенко).

5. Про проект Закону про внесення змін і доповнень до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо питань регулювання земельних відносин) (реєстр.№1288, н.д. М.Комар, Г.Маньковський).

6. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2009 рік” (щодо відновлення повноважень обласних та районних рад) (реєстр. №4044, н.д. Гордієнко С.В.).

7. Про матеріали Рахункової палати  “Про результати аудиту виконання програм - переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування”.

8. Про звернення народного депутата України - члена Комітету С.В.Льовочкіна щодо включення його до складу підкомітетів з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян, з питань  місцевого самоврядування, з питань органів виконавчої влади, з питань  місцевих бюджетів та комунальної власності Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

9.  Про звернення Голови Верховної Ради України та Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України щодо недотримання вимог Регламенту Верховної Ради України, Законів України “Про комітети Верховної Ради України” та “Про статус народного депутата України” при проведенні засідань комітету та при заповненні табелів обліку робочого часу народних депутатів України.

10. Про хід підготовки до комітетських слухань “Концептуальні засади реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою” 12 березня 2009 року.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити питання порядку денного засідання в цілому із запропонованими змінами.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1.

       СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових місцевих виборів.

Доповідач поінформував про підготовлені документи з питання про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів та про рішення відповідного підкомітету рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові місцеві вибори на неділю 24 травня  2009 року.

С.Подгорний повідомив, що станом на 04 березня 2009 року для розгляду на засіданні Комітету підготовлено 10 проектів постанов щодо призначення позачергових місцевих виборів у зв’язку з достроковим припиненням  повноважень сільських, селищних та міського голів, а саме: 5 – за власним бажанням на підставі поданих заяв, 3 – у зв’язку зі смертю, 2 – у зв’язку з рішенням ради.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

СЛУХАЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори: 
         Залиманського сільського голови (Залиманська сільська рада Балаклійського району Харківської області),
         Шолоховського сільського голови (Шолоховська сільська рада Нікопольського району Дніпропетровської області),
         Левківського сільського голови (Левківська сільська рада Погребищенського району Вінницької області),
         Прутівського сільського голови (Прутівська сільська рада Снятинського району Івано-Франківської області),
         Кулизького сільського голови (Кулизька сільська рада Літинського району Вінницької області),
         Лебединського сільського голови (Лебединська сільська рада Новоазовського району Донецької області),
         Креховицького сільського голови (Креховицька сільська рада Рожнятівського району Івано-Франківської області),
         Воронцівського сільського голови (Воронцівська сільська рада Новоодеського району Миколаївської області),
         Вербківського сільського голови (Вербківська сільська рада Павлоградського району Дніпропетровської області),
         Новоукраїнського сільського голови (Новоукраїнська сільська рада Чорнобаївського району Черкаської області)
на неділю 24 травня 2009 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

2.

СЛУХАЛИ: інформацію народного депутата України А.Шевченка про проект Постанови про призначення чергових виборів Президента України (27 грудня) (реєстр. №3655,  н.д. А.Шевченко), інформацію народного депутата України Г.Москаля про проект Постанови про призначення чергових виборів Президента України (25 жовтня) (реєстр. №3655-1,  н.д. Г.Москаль).

А.Шевченко акцентував увагу членів Комітету на обґрунтуванні дати призначення виборів Президента України на 27 грудня 2009 року.

Він вказав, що стаття 85 Конституції України закріпляє за Верховною Радою України повноваження призначати вибори Президента України у строки, передбачені Конституцією. Стаття 16 Закону України “Про вибори Президента України” визначає, що вибори Президента України призначаються Верховною Радою України, яка приймає відповідну постанову. 

Порядок визначення дати чергових виборів Президента України регламентує стаття 103 Конституції України. Частина п’ята цієї статті встановлює, що чергові вибори Президента України проводяться в останню неділю останнього місяця п'ятого року повноважень Президента України.

Оскільки діючий Президент України набув повноважень 23 січня 2005 року, цей рік слід вважати першим роком його повноважень. Відповідно п’ятим роком буде 2009 рік, а останньою неділею останнього місяця цього року є дата 27 грудня.

Спираючись на наведену логіку, А.Шевченко запропонував Комітету підтримати його пропозицію щодо призначення чергових виборів Президента України на 27 грудня 2009 року.

Г.Москаль звернув увагу присутніх на той факт, що нині чинна стаття 17 Закону України “Про вибори Президента України” визначає, що чергові вибори Президента України відбуваються в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень Президента України. При цьому Верховна Рада України зобов’язана призначити чергові вибори Президента України не пізніш як за сто тридцять днів до дня виборів.

В результаті внесення змін до Конституції Законом України № 2222-ІV від 08.12.2004 року виникла деяка колізія відносно дати проведення чергових виборів голови держави, що викликає окремі дискусії та суперечки у політичних колах, серед експертів, журналістів тощо. Так, діючу на час обрання Президента редакцію частини п’ятої статті 103 Конституції України: ”чергові вибори Президента України проводяться в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень Президента України”, яка чітко визначала строк проведення чергових виборів Президента України, було змінено на норму: “чергові вибори Президента України проводяться в останню неділю останнього місяця п’ятого року повноважень Президента України”. Але зазначена норма набула чинності з 1 січня 2006 року, тобто, вже після виборів Президента України і після обрання В.Ющенка на цю посаду.

За загальновизнаним принципом права закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотньої дії в часі. Цей принцип закріплений у частині першій статті 58 Конституції України, за якою дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним чинності, тобто до події, факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце (Рішення Конституційного суду України від 9 лютого 1999 року N 1-рп/99).

Отже, діюча на момент обрання В.Ющенка Президентом України норма, згідно якої вибори Президента проводяться в останню неділю жовтня п’ятого року його повноважень, є тією датою, у яку може бути проведено вибори Президента України на основі верховенства права та демократії.

Враховуючи викладене, Г.Москаль пропонує Верховній Раді України у проекті Постанови призначити чергові вибори Президента України на неділю 25 жовтня 2009 року.

Голова підкомітету С.Подгорний звернув увагу присутніх на те, що, крім сказаного авторами проектів постанов, Кодексом адміністративного судочинства України встановлено, що перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок. Строк, що визначається роками, закінчується у відповідні місяць і число останнього року цього строку. Строк, що визначається місяцями, закінчується у відповідне число останнього місяця цього строку (частини перша – третя статті 103 КАСУ). Аналогічні положення містяться і в Кримінально-процесуальному кодексі України та в Цивільному процесуальному кодексі України.

Беручи до уваги, що Президент України В.Ющенко вступив на посаду 23 січня 2005 року і, отже, останній місяць п’ятого року його повноважень спливає 23 січня 2010 року, підкомітет рекомендує Верховній Раді України відхили проекти Постанов А.Шевченка та Г.Москаля та вважає за доцільне призначення чергових виборів Президента України на 17 січня 2010 року.

Щодо визначення конкретної дати і порядку розгляду даного питання, враховуючи його політичну складову, було б доцільно доручити Голові Комітету провести необхідні консультації з Головою Верховної Ради України.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

О.Боднар висловилася на підтримку точки зору Г.Москаля.

Ю.Ключковський звернув увагу присутніх на зміст частини другої статті 8 Конституції України, де йдеться про найвищу юридичну силу саме норм Основного закону. Всі Закони та нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй, тому аргументація з посиланням на положення законів, які суперечать Конституції України, недопустимі. У них вбачається лише політична доцільність.

Крім статті 103 Конституції України, про яку загадують автори проектів постанов, потрібно звернути увагу на статтю 108, в якій також йдеться про виконання повноважень Президентом України до вступу на пост новообраного Президента України, що беззаперечно є нормою прямої дії. Також він нагадав про правила обчислення строків, які закріплені не лише вітчизняним законодавством, але й європейськими конвенціями, дія яких розповсюджується на територію України. Тому єдиною обґрунтованою датою чергових виборів Президента України є 17 січня 2010 року.

А.Матвієнко зауважив, що розгляд питання про призначення чергових виборів Президента України висвітлив загальну проблему колізійності, непродуманих механізмів правого регулювання важливих суспільних, які містить нині чина Конституція України, прийнята за відомих політичних подій 2004 року Конституції України. За таких обставин вибори може бути навіть зірвано.

О.Омельченко поінформував присутніх щодо розмови з Головою Верховної Ради України В.Литвином про те, що на Погоджувальній раді депутатських фракцій було обговорено питання визначення дати проведення чергових виборів Президента України. При цьому на підтримку дати 17 січня 2010 року висловилися керівники всіх фракцій, окрім представників Комуністичної партії України.

Після детального обговорення Ю.Ключковський, А. Матвієнко, С.Подгорний внесли погоджену пропозицію підтримати рішення підкомітету в оновленій редакції щодо відхилення проектів постанов А.Шевченка та Г.Москаля. В мотивувальній частині цього рішення пропонувалося викласти положення щодо визначення дати проведення чергових виборів Президента України на 17 січня 2010 року.

С.Подгорний, з огляду на обставину, що в ході обговорення рішення підкомітету зазнало редакційних змін, запропонував затвердити рішення Комітету на його наступному засіданні.

О.Омельченко, зважаючи на пропозиції С.Подгорного запропонував членам Комітету у робочому порядку протягом двох днів завізувати текст остаточної редакцію рішення Комітету з даного питання.

Голова Комітету звернувся до членів Комітету з проханням шляхом голосування визначитися щодо проекту рішення Комітету, який було внесено в процесі обговорення на основі пропозиції підкомітету.

УХВАЛИЛИ:   

1. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проекту Постанови Верховної Ради України про призначення чергових виборів Президента України (реєстр.№3655), поданого народним депутатом України Шевченком А.В., та проекту Постанови Верховної Ради України про призначення чергових виборів Президента України (реєстр.№3655-1), поданого народним депутатом України Москалем Г.Г., їх відхилити відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання Голові Комітету Омельченку О.О.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 8 народних депутатів України, “Проти” – 1 народний депутат України (О.Боднар), “Не голосував” – 1 народний депутат України.

Народний депутат України О.Боднар заявила про окрему думку з цього питання (додається).

Рішення прийнято.

 

***

Голова Комітету О.Омельченко запропонував визначитися голосуванням щодо пропозиції перенести розгляд питання про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” (щодо дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад) (реєстр. № 3148, н.д. А.Портнов) у зв’язку з відсутністю його автора – народного депутата України А.Портнова.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Пропозицію підтримано.

 

3.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука про проект Закону про асоціації органів місцевого самоврядування (реєстр. №2477, друге читання, повторний розгляд).

Доповідач поінформував, що протягом двох тижнів, які минули з дня проведення попереднього засідання Комітету, Робоча група продовжила розгляд пропозицій і поправок, які надійшли від суб’єктів права законодавчої ініціативи, а також зауважень органів місцевого самоврядування та їх асоціацій. За результатами цієї роботи підготовлено узгоджений варіант порівняльної таблиці, який пропонується до розгляду членам Комітету, а також відповідний проект рішення Комітету.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, Вілкул Ю.Г.,Демьохін В.А.,Чернов С.І.

Голова Комітету О.Омельченко вніс пропозицію підтримати проект рішення Комітету, запропонований Робочою групою, протягом тижня доузгодити зміст окремих положень законопроекту з народними депутатами України Ю.Ключковським і А.Матвієнком та подати необхідні матеріали на розгляд Верховної Ради України.

Пропозицію підтримано.

УХВАЛИЛИ:

1. Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 123 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про асоціації органів місцевого самоврядування (реєстр. № 2477 від 14.05.2008 р.) при розгляді в другому читанні прийняти в другому читанні та в цілому (порівняльна таблиця додається).

2. Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань місцевого самоврядування Трайдуку М.Ф.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято

 

4.

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету О.Боднар  про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо приведення у відповідність із Законом України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”) (реєстр. №3620, КМУ, Ю.Тимошенко).

Доповідач ознайомила присутніх зі змістом законодавчої ініціативи, звернула увагу на рішення Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва щодо можливості прийняття законопроекту за основу, висновок Комітету з питань бюджету щодо відсутності його впливу на дохідну та видаткову частини державного бюджету, висновок Головного науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України щодо доцільності повернення законопроекту суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання, а також запропонувала від підкомітету з питань органів виконавчої влади проект рішення Комітету щодо підтримки прийняття законопроекту за основу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховій Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України  (щодо приведення у відповідність до Закону України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері  господарської діяльності”) (реєстр. № 3620) при розгляді у першому читанні  прийняти за основу.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України – Першого заступника Голови Комітету Боднар О.Б.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

  Рішення прийнято.

 

***

Голова Комітету О.Омельченко запропонував визначитися голосуванням щодо пропозиції перенести розгляд питання про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо спрощення процедури погодження призначення на посади перших заступників та заступників голів районних (реєстр. № 1304, н.д. Р.Ткач) у зв’язку з відсутністю його автора – народного депутата України Р.Ткача.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Пропозицію підтримано.

 

5.

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету О.Боднар   про проект Закону про внесення змін і доповнень до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо питань регулювання земельних відносин) (реєстр.№1288, н.д. М.Комар, Г.Маньковський).

Доповідач поінформувала, що дану законодавчу ініціативу народних депутатів фактично реалізовано ще в 2003 році і питання повністю врегульоване. Аналогічної аргументації дотримується Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України. Тому підкомітет вносить проект рішення Комітету про відхилення вказаного законопроекту.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін і доповнень до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо питань регулювання земельних відносин) (реєстр. № 1288), поданий народними депутатами України М.Комарем та Г.Маньковським за наслідками розгляду у першому читанні відхилити.

2. Рекомендувати виступити від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань органів виконавчої влади В.Петренку.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення  прийнято.

 

***

Голова Комітету О.Омельченко запропонував визначитися голосуванням щодо пропозиції перенести розгляд питання про проект Закону про внесення змін до статті 11 Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (щодо програми діяльності Кабінету Міністрів України) (реєстр. №2021, н.д. Я.Джоджик) у зв’язку з відсутністю народного депутата України, автора законопроекту Я.Джоджика.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Пропозицію підтримано.

 

6.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевих бюджетів та комунальної власності В.Павленка про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2009 рік” (щодо відновлення повноважень обласних та районних рад) (реєстр. №4044, н.д. Гордієнко С.В.).

Доповідач поінформував присутніх про те, що даний законопроект вже був предметом розгляду на засіданні Комітету 18 лютого 2009 року. Після розгляду даного питання надійшло багато інформації з регіонів України, яка більш детально уточнює і пояснює проблему, що виникла внаслідок застосування статті 57 Закону України “Про Державний бюджет України на 2009 рік”. Тому Комітету слід стати на захист прав та законних інтересів органів місцевого самоврядування та підтримати законопроект, внесений С.Гордієнком.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2009 рік” (щодо відновлення повноважень обласних та районних рад) (реєстр. № 4044), поданий народним депутатом України С. Гордієнком, прийняти за основу та в цілому.

2. Направити це рішення до Комітету з питань бюджету, визначеного головним з підготовки вищевказаного законопроекту.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

  Рішення прийнято.

 

7.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевих бюджетів та комунальної власності В.Павленка про матеріали Рахункової палати “Про результати аудиту виконання програм - переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування”.

В.Павленко поінформував присутніх, що до Верховної Ради України надходять матеріали висновків і аудитів Рахункової палати щодо використання бюджетних коштів з тих чи інших бюджетних програм. Всі вони були предметом розгляду на засіданні Комітету 18 лютого 2009 року. І серед них також інформація “Про результати аудиту виконання програм - переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування”, тому підкомітет пропонує підтвердити рішення Комітету від 18 лютого 2009 року щодо цього матеріалу та взяти його до відома.

Присутні народні депутати України погодилися з пропозицією підкомітету.

 

Пропозицію підтримано.

 

 

 

8.

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнка про звернення народного депутата України - члена Комітету С.В.Льовочкіна щодо включення його до складу підкомітетів з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян, з питань  місцевого самоврядування, з питань органів виконавчої влади, з питань  місцевих бюджетів та комунальної власності Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Доповідач запропонував членам Комітету розглянути дане питання в присутності народного депутата України С.Льовочкіна, з чим погодилися всі присутні народні депутати України.

Пропозицію підтримано.

 

9.

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнка про звернення Голови Верховної Ради України та Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України щодо недотримання вимог Регламенту Верховної Ради України, Законів України “Про комітети Верховної Ради України” та “Про статус народного депутата України” при проведенні засідань комітету та при заповненні табелів обліку робочого часу народних депутатів України.

Доповідач поінформував присутніх про те, що відповідно до доручення Голови Верховної Ради України та звернення Голови Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України О.Єфремова стосовно заповнення табелів обліку робочого часу народних депутатів України підкомітет ухвалив рішення забезпечити дотримання вимог частини п’ятої статті 33 Закону України “Про статус народного депутата України”, пункту 5 статті 36, пункту 2 частини третьої  статті 39, статті 40 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” та статті 26 Регламенту Верховної Ради України. Підкомітет з питань державного будівництва рекомендував членам Комітету підтримати внесені пропозиції.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Взяти до відома інформацію щодо дотримання вимог, встановлених частиною першою статті 44 Закону України “Про комітети Верховної Ради України”: “Засідання комітету є повноважним, якщо на ньому присутні більше половини від затвердженого Верховною Радою України складу його членів” та частиною третьою статті 44 даного Закону, яка передбачає, що “Голосування на засіданні комітету здійснюється членами комітету особисто” при проведенні засідань комітету. 

2. Взяти до відома інформацію щодо дотримання вимог частини п’ятої статті 33 Закону України “Про статус народного депутата України”, пункту 5 частини першої статті 36, пункту 2 частини третьої статті 39, статті 40 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” та статті 26 Регламенту Верховної Ради України при заповненні табеля обліку робочого часу народних депутатів України.

У випадку письмової реєстрації народних депутатів України лише на одному із пленарних засідань Верховної Ради України, рекомендувати Голові Комітету, секретарю Комітету та Завідувачу секретаріату Комітету при заповненні табеля обліку робочого часу народних депутатів України обмежуватися чотирма робочими годинами.

3. Поінформувати Голову Верховної Ради України та Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України про рішення Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

  ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

10.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка та голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука про хід підготовки до комітетських слухань на тему “Концептуальні засади реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою” 12 березня 2009 року.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1.  Взяти до відома інформацію щодо підготовки до комітетських слухань.

2. Доручити секретаріату Комітету підготувати та надіслати запрошення учасникам слухань та розмістити повідомлення про проведення слухань через газету “Голос України”.

3. Оргкомітету 11 березня 2009 року поінформувати Комітет про стан підготовки до комітетських слухань.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

 

 

 

 

 Голова Комітету                                                      О. ОМЕЛЬЧЕНКО

 

 

    Секретар Комітету               ________________       С.ГОРДІЄНКО                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

04.03.2009 року

1. Про призначення позачергових місцевих виборів.

2.     Про проекти Постанов:

-  про призначення чергових виборів Президента України (27 грудня) (реєстр. №3655,  н.д. А.Шевченко).

-  про призначення чергових виборів Президента України (25 жовтня) (реєстр. №3655-1,  н.д. Г.Москаль).

3. Про проект Закону про асоціації органів місцевого самоврядування (реєстр. №2477, друге читання, повторний розгляд).

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо приведення у відповідність із Законом України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”) (реєстр. №3620, КМУ, Ю.Тимошенко).

5. Про проект Закону про внесення змін і доповнень до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо питань регулювання земельних відносин) (реєстр.№1288, н.д. М.Комар, Г.Маньковський).

6. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2009 рік” (щодо відновлення повноважень обласних та районних рад) (реєстр. №4044, н.д. Гордієнко С.В.).

7. Про матеріали Рахункової палати  “Про результати аудиту виконання програм - переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування”.

8. Про звернення народного депутата України - члена Комітету С.В.Льовочкіна щодо включення його до складу підкомітетів з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян, з питань  місцевого самоврядування, з питань органів виконавчої влади, з питань  місцевих бюджетів та комунальної власності Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

9.  Про звернення Голови Верховної Ради України та Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України щодо недотримання вимог Регламенту Верховної Ради України, Законів України “Про комітети Верховної Ради України” та “Про статус народного депутата України” при проведенні засідань комітету та при заповненні табелів обліку робочого часу народних депутатів України.

10. Про хід підготовки до комітетських слухань “Концептуальні засади реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою” 12 березня 2009 року.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“4 cесія 6 скликання ”

25 грудня 2013 17:27
25 грудня 2013 17:24
27 листопада 2013 14:43
27 листопада 2013 14:35
27 листопада 2013 14:33
27 листопада 2013 14:29
27 листопада 2013 14:28
27 листопада 2013 14:25
27 листопада 2013 14:24
27 листопада 2013 14:23